November 11, 2022

B2B e-commerce advies nodig? Volg dan deze tips!

Heb je B2B e-commerce advies nodig? In dit artikel geven wij een aantal tips om ervoor te zorgen dat je B2B webshop succesvoller kan maken. B2B e-commerce is de online interactie tussen bedrijven. Zoals de naam al aangeeft, is het doel van B2B e-commerce om bedrijven met elkaar te laten communiceren en transacties uit te voeren. Dit kan in de vorm van producten of diensten.

3 belangrijkste verschillen tussen B2B en B2C

B2B en B2C lijken erg op elkaar, maar er zijn toch een aantal verschillen. De zakelijke doelgroep heeft namelijk andere wensen, doelen en eisen. Ook kopen zij groter in, willen ze specifieke informatie hebben en maken ze afspraken met leveranciers. Hieronder de drie belangrijkste verschillen tussen B2B en B2C:

 • Een B2C webshop heeft verschillende betaalmethoden als Ideal, creditcard en afterpay. Een zakelijke klant kan op andere manieren betalen. Zo kunnen ze op rekening betalen, voorgestelde budgetten of persoonlijke kortingen ontvangen.
 • B2B klanten kopen vaak groter in en in verschillende vormen
 • Er wordt een specifiek product uitgevraagd of aangeboden, die vaak maatwerk vereisen.

Tips om je B2B e-commerce succesvoller op te stellen

Om je een beetje op weg te helpen met het succesvoller maken van je B2B e-commerce hebben we een aantal tips voor je opgesteld:

1.Gebruik maken van custom content

Het is belangrijk dat zakelijke klanten andere content ziet dan een B2C klant. Beide hebben namelijk andere intenties. Zo kan je bijvoorbeeld:

 • Bepalen welk deel van de producten wel en niet zichtbaar zijn voor een ingelogde gebruiker en een niet ingelogde gebruiker.
 • De productcatalogus aanpassen op basis van de behoeften van je doelgroep. Je kan dus zelf bepalen welke producten je aan welke klantengroep laat zien. Op deze manier kan je het zo relevant mogelijk houden.
 • De prijzen aanpassen per klantengroep. Zo kan je eerder gemaakte prijsafspraken in stand houden en respecteren.
 • Zorgen voor een “one-click” functie. Dit is een functie waarbij gebruikers met één klik een eerder bestelde order opnieuw bestellen.

Een goed e-commerce platform zorgt ervoor dat deze functies makkelijk te integreren zijn en je ze makkelijk aan kan passen.

2.Het persoonlijk maken

Het is belangrijk om persoonlijk contact te maken op de manier waarop je doelgroep dat doet. Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat je bereikbaar bent via een chat functie of via Whatsapp, maar zorg er dan ook voor dat klanten gelijk antwoord krijgen wanneer ze een vraag hebben gesteld.

Verder is het erg belangrijk om een goede klantenservice te hebben. Zorg er dus voor dat je klanten snel en goed geholpen worden wanneer ze een vraag of probleem hebben.

3.Inspelen op de nieuwe generatie

Door rekening te houden met de manier van communiceren richting de nieuwere generaties vergroot je niet alleen het bereik, maar maak je het ook makkelijker om oudere generaties mee te nemen naar vernieuwende features. Zo is de fax bijvoorbeeld overbodig en kan je beter alles online plaats laten vinden. Een aantal voordelen van de online omgeving:

 • Je bespaart tijd voor je onderneming en voor de klant door een self-service te creëeren. Ook maak je de verkoop makkelijker, waardoor de kans op een conversie kan stijgen.
 • Zorg voor duidelijkheid en transparantie in een online overzicht. In dit online overzicht kan je gemakkelijk bestelde producten, facturen, one click order en overige features toepassen om het voor de klant overzichtelijk te maken.
 • Doordat alles online is vastgelegd, is de kans op fouten kleiner.
 • Zorg voor persoonlijke en voldoende informatie. Tegenwoordig zijn mensen sneller geneigd zelf op onderzoek uit te gaan, dan dat ze het van een sales persoon horen.

Het is dus belangrijk dat je online zichtbaar bent. Door de juiste producten of informatie op het juiste moment aan de doelgroep te tonen, wordt de kans op een conversie verhoogd. Het is namelijk belangrijk dat je het vertrouwen van de potentiële klant wint, zodat ze sneller geneigd zijn om over te gaan tot een aankoop.

4.Houdt prijsafspraken aan

Veel B2B bedrijven willen hun prijzen niet tonen om de concurrentie niet deze informatie te geven. Op deze manier kunnen alleen jouw klanten de prijzen weten. Het is dan ook belangrijk, wanneer je niet bent ingelogd, dat je de producten laat zien maar de prijzen niet. Wanneer je gebruik maakt van de juiste call to actions, gaan potentiële klanten alsnog met je in gesprek en willen ze dus klant worden.

Maak ook prijsafspraken. Zo kan je andere prijzen laten zien per ingelogde gebruiker of per klantengroep. Ook kortingen, verschillende betaalmethoden en verzendopties kunnen op deze manier worden ingezet

B2B e-commerce advies krijgen van een e-commerce consultant

Heb je meer tips nodig over het opzetten van je B2B webshop of wil je meer weten over de verschillende technieken van B2B, dan is het verstandig om een e-commerce consultant van Legacy te raadplegen. Zij hebben jarenlange ervaring en kunnen je helpen met het kiezen van de juiste platformen en het implementeren van de juiste strategieën.

SHARE:
Online 0 Replies to “B2B e-commerce advies nodig? Volg dan deze tips!”